Bezoek hunebedmuseum door de groepen 6

 

Op vrijdag 27 maart gingen de groepen 6 naar het hunebedmuseum in Borger.

Met de bus werden we ernaar toe gebracht. Eerst zagen we een film over de ijstijden, met het smeltwater en de achter gebleven keien. De bewoners die 5000 jaar geleden hun eerste huizen/hutten bouwden en hun doden begroeven in hunebedden.

We werden in drie groepen verdeeld en gingen drie activiteiten doen.

Buiten waren de huizen nagebouwd uit de steentijd- bronstijd en ijzertijd.

Ook zagen we een hut uit de tijd van de jagers/verzamelaars( nog eerder in tijd). We voelden de kou in deze huizen en begrepen hoe belangrijk het was om het vuur goed aan te krijgen. Hier zagen we ook veel gebruiksvoorwerpen: maalstenen- potten- dierenvellen- de vuurplaats- de slaapplaats- de plaats voor het vee. Zelf konden we boogschieten. Ja zo moest je aan eten zien te komen.

Een rondleiding langs het echte hunebed van Borger en binnen in het museum.

Hun kleding maakten ze van brandnetels en vlas en dierenhuiden. Ze werden in die tijd niet ouder dan 25 jaar. Ze bouwden hun huizen dichtbij een rivier of ven en dichtbij het bos.  Ze gaven de doden eten en potten mee in het graf. Om de stenen voor het hunebed te verplaatsen gebruikten ze boomstammen. Dat konden we zelf ook uitproberen. De trechterbekers stonden, na 25 jaar werk van een mevrouw, die ze met de hand had geplakt, weer in oude staat in de vitrine. Wat waren deze mooi versierd. We noemen de hunebedbouwers ook wel het “trechterbekervolk” Ook konden we zelf in een neppe, nagebouwde hunebed zitten en lopen.

Een les over de ijstijden en de verschillende gebruiksvoorwerpen.

We zagen een skelet van een Neanderthaler en een gewoon skelet van een mens. Een duidelijk verschil waren de wenkbrauwen. Een mamoet tand. Voor een bijl werd er een vuursteen in een stok geplaatst met een leertje. En om het goed vast te plakken werd teer; een vloeistof wat achter de schors van een berk zit gebruikt. Verschillende dierenhuiden die gebruikt werden voor kleding

foto (1).JPGfoto (1).JPGfoto (1).JPGfoto 4.jpgfoto 4.jpgfoto 4.jpgfoto.JPGfoto.JPGfoto.JPGfoto5.jpghunebed 11.jpghunebed 12.jpghunebed 14.jpghunebed 15.jpghunebed 16.jpghunebed 17.jpghunebed 18.jpghunebed 19.jpghunebed 20.jpghunebed 21.jpghunebed 22.jpghunebed 24.jpghunebed 25.jpghunebed 26.jpghunebed 27.jpghunebed 28.jpghunebed 29.jpghunebed 7.jpghunebed 8.jpghunebed 9.jpghunebed10.jpghunebed23.jpghunebed24.jpg
Bezoek hunebedmuseum