20 maart: Wereld Mondgezondheidsdag

Auteur: Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven

Is het de ouders/verzorgers gelukt om -in het afgelopen jaar- hun kinderen te steunen in hun goede intenties om bewuster hun tanden te poetsen en op hun eet- en drinkgewoonten te letten?

Een jaar geleden op 20 maart 2017 –Wereld Mondgezondheidsdag– ontvingen de kinderen uit groep 5b en groep 7a van de Obs Het Sterrenschip op een collectieve manier via school les in het verzorgen van hun gebit door de tante van Claire en Pien (Poetsles groep 7a 20 maart 2017)

Hoe effectief een eenmalige les over mondverzorging, gegeven door een mondhygiënist-psycholoog is, blijkt veelal lastig te achterhalen. Bovendien is er weinig ‘bewijs’ dat zo’n poetsles (interventie) daadwerkelijk tot een blijvende gedragsverandering bij de kinderen resulteert. Het korte termijn effect van de aangeboden les werd onder de loep genomen… Een paar weken na de poetsles hebben 49 kinderen een vragenlijstje ingevuld en werden zij gevraagd hoe zij de les van de mondhygienist hebben ervaren, en wat zij voortaan anders gaan doen bij het tandenpoetsen en bij het eten en drinken.

Lees hier de nieuwsbrief met de resultaten van de vragenlijst.

Met veel dank aan juf Erna Post en meester Ad Oosterveld. Tijdens de les kregen de kinderen een ansichtkaart ‘opgepimpte tandenborstels’ van SPOH-ARTS en bovendien een tandenborstel en tandpasta, beschikbaar gesteld door Houjemondgezond.nl.